Майстерня Подарунків    Блог   Лист від Діда Мороза   Чому дитині важливо отримати листа від Діда Мороза?
 11.10.2017

Чому дитині важливо отримати листа від Діда Мороза?

Чому дитині важливо отримати листа від Діда Мороза?

Чому дитині важливо отримати листа від Діда Мороза?

Деякі дорослі всерйоз вважають, що вірити у Діда Мороза дітям - зовсім ні до чого. На їх думку, дитину потрібно якомога раніше переконати, що Діда Мороза та його казкової почти, як і інших вигаданих персонажів, не існує. Проте багато психологів виступають категорично проти такого дорослого раціоналізму, вважаючи, що такий підхід насамперед позбавляє дитину дитинства, отже - накладає відбиток на подальше життя.

Вірити у Діда Мороза чи ні: конфлікт думок

Раціоналісти з критичним складом розуму та прихильники того, що діти повинні знати науку, а не захоплюватися ірраціональними уявленнями, вважають, що віра в доброго Діда Мороза, щонайменше, аморальна. Вона підриває батьківський авторитет, «задурманює» дитячий мозок та пропагує безвідповідальність: з пелюшок дитині ненав'язливо навіюється, що проблеми не потрібно вирішувати самостійно, адже є всемогутня магія. Але чи так уже мають рацію ці закуті в лати раціоналізму досвідчені матеріалісти, які намагаються вкрасти мрію мільйонів дітей?!

Більшість психологів не підтримує думку таких представників різних наук, як Річард Докінз. В одному зі своїх інтерв'ю він розповідав, як особисто зневірив свою доньку в існуванні Діда Мороза, Уффе Шьєдта, Кеті Маккейн та інших. На думку психологів, дітям необхідно вірити у Діда Мороза хоча б тому, що ця віра – одна з тих важливих істин, на платформі якої відбувається розвиток особи та яка допомагає побудувати дитині своє щасливе майбутнє. Адже саме віра в ірраціональне відіграє велику роль у житті, в якому не завжди все піддається логічному поясненню.

Головні спогади дитинства

Одні з найяскравіших, теплих і чудових спогадів, які людина бере з собою з дитинства у доросле життя – це те нетерпляче очікування першого ранку Нового року, коли з усіх ніг мчиш до ялинки і знаходиш там заповітний подарунок та лист від Діда Мороза. І навіть якщо тебе лаяли батьки, а в шкільному щоденнику все рясніло від червоної вчительської ручки – одне ти знав напевно: Дід Мороз обов'язково принесе тобі подарунок. Тому що він добрий і він тебе любить просто так. І якщо всім іншим потрібно весь час доводити свої здібності, свої можливості, намагатися бути кращими, то для Діда Мороза все це не має значення.

Віра в таке безумовне кохання, на думку психологів, робить дітей кращими, добрішими, сильнішими. Причому, незалежно від особливостей виховання, сімейних правил, соціального статусу. Ставши дорослою, така людина зберігає в собі цю найсвітлішу частинку дитинства, і із задоволенням вчить вірити в казку вже своїх дітей, роблячи їх світлішою і добрішою до світу і людей, роблячи їхнє дитинство безтурботним і щасливим. При цьому обов'язково треба зауважити, що, незважаючи на віру в абсолютне кохання з боку Діда Мороза, дитина отримує бажаний подарунок не з почуттям, що хтось йому щось винен, а з величезною подякою.

Що чекає на батьків

У більшості сімей підхід до формування у дитини образу Діда Мороза однаковий. Він добрий, він приносить подарунки, він веселий, але може трохи пожурити за непослух морозцем. Тому кожна дитина вірить у Діда Мороза і чекає на нього з величезним нетерпінням. І мало хто, подорослішавши, згадує батькам про їхній обман. Швидше, навпаки, більшість дітей, ставши дорослими, вдячні батькам за казку, за дива, за щасливе дитинство. Чи це головне?

Про те, що Діда Мороза не існує або все ж таки існує, дитина дізнається, подорослішавши. Коли в неї вже досить добре розвинене логічне мислення, коли вона вміє робити певні висновки, аналізувати. Тому факт існування чарівного діда проходить безболісно, ​​а ось подяка батькам за чудові спогади - залишається. Як залишається у дорослому житті і місце для віри в дива, і вміння бути гнучким, і простір для змін та відкритість до світу.

Як підписати листа від Діда Мороза

Діти розвиваються та дорослішають граючи. Безглуздо вимагати від дитини читання вголос, якщо вона не знає абетку і склади, будувати піраміду, якщо вона не має поняття про розміри та фігури. Новий рік, Дід Мороз та лист від Діда Мороза – це проста, але захоплююча гра, в якій відсутні обмеження за віком. Діти міркують, як підписати листа від Діда Мороза, готують з батьками карнавальні костюми, вистави та вчать вірші, думають про частування для чарівника, допомагають прикрашати ялинку, розвішувати гірлянди, робити ялинкові іграшки та прикрашати будинок.

Від того, наскільки багата фантазія у батьків, залежить захопливість цієї гри. Адже можна просто крадькома підкласти подарунок під ялинку, а можна влаштувати дитині цілий квест «від Діда Мороза» із посильними завданнями та головним призом – подарунком та листом від Діда Мороза. Або інсценувати нічний візит Діда Мороза, який так поспішав, що забув біля ялинки свою рукавицю. Насправді фантазувати доводиться не лише батькам, а й дитині. Адже вона уявляє собі багато чого: як Дід Мороз до неї дістанеться, що він любить їсти, як він живе влітку, чи отримує подарунки сам. Все це добре розвиває у дітей творчі задатки та креативну уяву.

Чому Дід Мороз - не для всіх?

Малюкові у будь-якому віці можна сказати, що Діда Мороза не існує, а новорічні сюрпризи під ялинкою готуються заздалегідь мамою та татом. Але не складно уявити ситуацію в дитячому садку чи на сніговій гірці, коли дитина дізнається від однолітків, що їм у новорічну ніч подарунки приносив не хтось, а сам Дід Мороз. І виходить, що в невеликій свідомості відразу закрадається питання: чому? «Чим Вася чи Маша, Катя чи Слава краще, ніж я, - розмірковує дитина, - якщо їм на свято приносить подарунки Дід Мороз, а мені – батьки?!»

Коли складається подібна ситуація, дорослі можуть скільки завгодно доводити чаду, що Діда Мороз насправді не існує, наводячи логічні докази та залізні аргументи, але дитина все одно почуватиметься обділеною. Тому що у всіх інших є новорічна казка та диво, а в неї - немає. В силу особливостей розвитку дитячої психіки дитина вважатиме, що для Діда Мороза вона недостатньо хороша, розумна, слухняна. Тут може спостерігатися зовсім інший розвиток подій, коли дитина дорослішає. Велика ймовірність, що людина буде ображена на батьків, що позбавили її віри в казку.

Поки дитина вірить у Діда Мороза, її світ наповнений дивами та казковими персонажами. Це сприяє гармонійному розвитку, вчить мріяти та творити, вірити у безкорисливу доброту. Дід Мороз у житті дитини грає роль своєрідного буфера, що надійно захищає від дорослої критичності, і компенсатора, що заповнює нестачу кохання, дефіцит тепла та турботи, що врівноважує психоемоційне тло. Тому вірити у Діда Мороза кожній дитині - необхідно. До певного віку. Поки вона сама не вирішить для себе, що їй це вже не потрібно (або повірить у нього по-справжньому!).

Схожі статті
Лист від Санта Клауса – привіт з Лапландії
Лист від Санта Клауса – привіт з Лапландії Санта Клаус – добрий різдвяний чарівник Таке дивовижне зимове свято, як Новий рік, завжди несе в собі якусь таємницю, від нього віє...
Читати
А раніше писали Діду Морозу?
Існує кілька слів, які здатні моментально повертати в дитинство, і ці слова – ялинка, мандарини, Дід Мороз, конверти листів від Діда Мороза . Ну, що, відчуваєте? Новий Рік завжди викликає...
Читати
Лист від Святого Миколая дитині
Лист від Миколая Як тільки починається зима, то діти з усіх куточків країни починають чекати перше зимове свято — 6 грудня, свято Зимового Миколая, як кажуть в народі. Чому вони з...
Читати
cart
0