Майстерня Подарунків    Блог   Традиції   Традиції святкування дня святого Миколая
 05.10.2018

Традиції святкування дня святого Миколая

Традиції святкування дня святого Миколая

Традиції святкування дня святого Миколая

Існує дуже багато традицій та звичаїв святкування дня Святого Миколая.

Одна з прикмет стверджує, що в цей день потрібно розпрощатися з усіма боргами, тоді наступний рік буде вдалим та успішним. Напередодні свята також  влаштовувались братчини – обряд, коли вороги миряться та забувають усі образи. Багато хто укладав важливі угоди, адже вважалося, що у такий важливий день ніхто не шахраюватиме.

Традиції і обряди, пов’язані з цим святом, відрізнялися у різних регіонах України. Наприклад, на Харківщині колись завжди влаштовувались  триденні святки, на стіл подавали узвар та кутю, вважалось, що тоді наступний рік порадує господарів добрим врожаєм.

На Поділлі обов`язково було, щоб у цей день першим на подвір’я вийшов хазяїн та нагодував худобу, привітавши її зі святом.

Кияни завжди ходили на службу до церкви, де брали освячену воду і кропили нею усе своє майно. Роблячи це, вони просили у Миколая вберегти його від лиха.

В західних областях випікали смачне печиво, яке називали "миколайчиками" і підкладали його під подушки малюкам. Вважалося, що Миколай сам випікає для дітей фігурні ласощі. Ця традиція знову набуває популярності в наш час, і багато діточок отримують смачні медові миколайчики.

В українському фольклорі є чимало колядок на День Святого Миколая. Ще однією цікавою традицією були змагання музикантів. Господарі села у цей день варили пшеничне пиво та шанували святого. Потім вони влаштовували гостини і цілий день каталися на санях.

Схожі статті
Різдвяні традиції різних країн
Різдвяні традиції різних країн Люди вірять, що різдвяні свята несуть щось нове та чарівне. І що напередодні Різдва та Нового Року обов'язково здійснюються бажання. У кожній країні це...
Читати
Образ новорічного дідуся в різних країнах
Образ новорічного дідуся в різних країнах Кожного року настає особливий день, коли ми всі починаємо трішки більше вірити у магію, а діти усього світу з нетерпінням чекають на свого улюбленого...
Читати
Іменний лист від Зимового Миколая наймолодшим
Напередодні зимових канікул усі з нетерпінням чекають на День Святого Миколая - одне з найулюбленіших свят серед дітей. Звичайно, головним атрибутом свята є подарунки, які діти можуть знаходити у...
Читати
cart
0